2010. július 3., szombat

Zeneelmélet #2 - Dúr Skála

Na folytassuk!

Eddig ugye zeneelméletileg annyit mondtam el, hogy mik azok a hangok és, hogy hol vannak a gitárod nyakán. Most kicsit hallgathatóbb zeneibb vizekre fogunk evezni, mivel megtanuljuk első és legfontosabb skálánkat, a dúr skálát. Azért olyan fontos ez, mert mindent ebből számolnak a zenészek.
A dúr skála diatonikus skála (egy kis görög kifejezés idefért), ami annyit tesz, hogy hét hangból áll. Ha esetleg figyeltél az általános iskolában énekórán akkor lehetséges, hogy emlékszel valami olyasmire, hogy Dó ré mí fá szó lá tí dó, na ezaz. Az előző postban felállított hangsorrendből kigyomlálunk néhány hangot és meg is kapjuk a dúr skálát.
Legegyszerűbben ezt magyarázni a zongora billentyűivel lehet. Van a C dúr skála, aminek annyi a különlegessége, hogy nem tartalmaz #-es vagy b-s hangokat. Ezek a zongora fehér billentyűi, nevük sorban: C D E F G A B (C)
Ha ezt összevetjük a kromatikus skálával (nevezzük végre nevén a dolgokat), ami az összes hangot tartalmazza, a következő felfedezést tehetjük:

C - C#/Db - D - D#/Eb - E - F - F#/Gb - G - G#/Ab - A - A#/Bb - B - (C)

Megjelöltem a hangokat amik szükségesek a kromatikus skálából a C dúrhoz. Ebből kialakíthatunk egy formulát, ami a következőképpen néz ki:
egész - egész - fél - egész - egész - egész - fél
(Itt gyorsan megemlítem hogy egy fél hang távolság 1 bund távolság, azaz a szomszédos bund, míg az egész hang távolság 2 bundnyi, azaz egy bund kimarad)
Ezzel a formulával bármilyen dúr skála kialakítható ezután de először ellenőrizzük vissza C-re:
Kezdődik C-vel, egész hang távolság (C# kimarad), tehát D, egész hang távolság (D# kimarad), tehát E fél hang távolság, tehát F egész hang távolság (F# kimarad) tehát G, egész hang távolság (G# kimarad) tehát A, egész hang távolság (A# kimarad) tehát B, és végül fél hang távolság C, amivel visszaértünk a kezdőhangra egy oktávval feljebb.
Itt van egy változat a sokból, hogy ezt a nyakra miként lehet ráerőltetni:

e|------------------------
B|-----------------
G|-----------2-4-5-
D|-----2-3-5-------
A|-3-5-------------
E|-----------------


Na hogy megnézzünk egy másik skálát is azért ideírom a G dúr skála hangjainak összeszedését:
G (egész) A (egész) B (fél) C (egész) D (egész) E (egész) F# (fél) G
És voálá meg is vagyunk. Remélem ezután már bármilyen dúr skálát sikerül összerakni.

Csokoládé!

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm, mindig is szerettem volna tudni egy kis zeneelméletet. Ez segített!

    VálaszTörlés