2010. szeptember 19., vasárnap

Műelemzés #2 - Hármashangzatok a'la Van Halen

Hohojj, van egy követőm (ezt csak neki dedikálom)!!!

Korábban írtam a hármashangzatokról és kifejtettem, hogy mi köze nekik az akkordokhoz. Most viszont egy másik felhasználási módját fogom megismertetni a kedves olvasósággal.
Gitáros karriered során gondolom belefutottál már abba a névbe, hogy Eddie Van Halen. Ha nem akkor ő a 70es, 80as években egészen sok mindent tett le az asztalra szólótechnikai szempontból. Ezek közé tartozik a két kezes tapping is, amibe most egy bevezető kurzust írok. Bár még eddig nem beszéltem a hammer-on és pull-off technikáról sem, de mit ér az élet csapongás nélkül. (Amilyen jó kedvem van mindjárt megírom azt is)

Nos akkor a kotta a következőképp néz ki:

Ezek a kedves kis hangok akkordokat körvonalaznak, egy remek akkordmenet van a sorok közt elrejtve. Okosok próbálják nem továbbolvasni és megfejteni, lustáknak pedig a itt a megoldás: C#m - G# - D#szűkített - E. Bár a harmadik sor végén van még egy eltérés, de az csak azért van ott, hogy könnyebb legyen a váltás és egyszerre csak egy kezedet kelljen átmozgatni.

Technikai szempontból pedig a következőt kell tenni. Ahol T betű van a hang felett az a tapping technikát jelzi. Ezt a pengető kezed egyik ujjával kell megszólaltatni, hogy ráütsz. A következő hang mindig a legmélyebb, ezt úgy szólaltatod meg, hogy a föld felé húzod egy kicsit a húrt miközben felengeded. A harmadik hangot pedig a gyűrűs- vagy kisujjaddal kell megszólaltatni szintén ráütéssel. Ezután az egész kezdődik újra.
Ez így leírva nem biztos, hogy érthető ezért linkelek ide 1-2 youtube videót a megértéshez
Hammer-on és Pull-off illetve Tapping.

Gyakorlásként pedig találj ki magadnak akkordmeneteket és próbáld meg Van Halen-esíteni őket. Itt is nagy hasznát lehet venni az akkord fordításoknak, amiről már beszéltem.

Na csocsesz kedves humanoidjaim!!!