2011. július 26., kedd

Zeneelmélet #12 - További akkordok

Fűnyíró fasza lett, le is toltam a kertet!

További akkordok néven a különböző színezésekről szeretnék beszélni. Lehet kettészedem ezt a posztot, még egyenlőre nem tudom.

Kezdjük a diaton akkordok építgetésével. Mint azt már tudhatjátok hármashangzatokként és négyeshangzatokként felépítettünk egymásra helyezett tercekből szépséges akkordokat. Ezt a tercelést folytathatjuk tovább, azaz eddigi 7es akkordjainkra felteszünk egy tercet és 9es akkordokat kapunk. Namármost itt már rengeteg a variáns ezért skálában kell számolni, illetve attól függően, hogy az adott akkordunk a dúr alapskálához képest melyik funkciót tölti be (ez alatt azt értem, hogy I, II, III, IV, V, VI, vagy VII akkord).

Először is tisztázzuk, hogy mi az a 9-es akkord, mivel diaton skála 7 hangból áll, akkor honnan szedem a 9. hangot. Misem egyszerűbb, feljeb megyek 2-vel, amivel a skála 2. hangját kapom meg az oktáv felett. A 9 az én értelmezésemben azt próbálja meg belesulykolni az emberbe, hogy az a hang már az oktáv felett van.

A funkció betöltéséről pedig egy példát szeretnék hozni. Tegyük fel hogy mi egy moll9es akkordot hozunk létre a II akkord felé C dúr alapskáláról. Tehát a végeredményünk Dm9 lesz, amit tartalmazza az alaphangot, a kis tercet, (a kvintet), a szeptimet és az oktáv felett a nagy szekundot (azaz D - F - (A) - C - E). A kvint azért került zárójelbe, mert ha túlzottan sok hangot fogunk le akkor az lesz az első hang amit kigyomlálunk, mivel semmit nem tesz az akkord milyenségéhez.
Visszatérve a funkcióra, ha ez az akkord egy skála III akkordja lenne, akkor a tetejére nagy szekund helyett kicsi kerülne és teljesen megváltoztatná az akkord hangzását.

Ugyanezen az elven lehetséges 11-es és 13-as akkordokat létrehozni. Mindig egyel több építőelem kerül bele az akkordba. Természetesen ilyenkor már több hang is elhagyható az akkord elejéről. Ami fontos az a terc és a szeptim amit érdemes megtartani.

Inkább egy következő posztban folytatom a több, kevésbé tradicionálisan felépülő de amúgy király akkorddal.

Most elszaladok virágért, majd jövök!