2011. július 25., hétfő

Modalitás #6 - Mixolíd

No még egy gyors poszt aztán fűnyírószerelés!

A mixolíd mód mondhatni az egyik leghasznosabb mód a 7 közül. Dúr alapú mód és moll7-est tartalmaz, melynek értelmében tökéletes jelöltje a domináns7-es akkordoknak. Bárhol a zenében látsz egy 7es akkordot, arra ráerőszakolható a mixolíd, tehát a blues imádja, a másodlagos dominánsok imádják, az akkordmenet kvintje meg egyenesen él hal érte.

A skála szerkezete pedig a következő:
egész - egész - fél - egész - egész - fél - egész
Tekinthetjük ezt úgy is mint az eredeti dúr skálánk, ahol a szeptim fél hanggal lejjebb van.
C dúrhoz tartozó mixolíd skála a G mixolíd:
G (egész) A (egész) B (fél) C (egész) D (egész) E (fél) F (egész) G

A többit rátok bízom, megyek, vár a fűnyíró!

Technika #4 - Economy Picking

Sajnos semmi értelmes magyar fordítást nem sikerült kiötölni erre, fogadjátok el ezt most így ahogy van!

Az economy picking egy alternativa a le-fel pengetésre (alternate picking), melynek segítségével ugyanannyi hangot sokkal kevesebb mozgással tudunk kipengetni. A technika akkor láttatja magát, amikor húrt szeretnénk váltani, ugyanis 1 húron ez a technika visszafejlődik le-fel pengetéssé. Húrváltáskor beszéltem már arról, hogy van kívül és belül pengetés, most ezeket fogjuk kiküszöbölni.

Az economy picking használatakor húrváltáskor lehetőség szerint mindkét húrt egy irányba kell pengetni. Ezt úgy értem, hogy ha például mélyebb húrok felé mozdulunk el akkor a kiinduló húron felfelé pengetjük az utolsót és a célhúron felfelé pengetjük az elsőt. Másik irányba értelemszerűen fordítva van a dolog. Természetesen string skipping technikánál nem túl jól használható ez az egész.

Személyes véleményem szerint én akkor szoktam ezt használni, ha A pontból B-be egy skálán feldarálom magamat minden szekvencia nélkül. Például vegyük a 3 hang / húros modális skálákat. A mély E húron pengetünk le-fel-le, majd ugrunk az A húrra le-fel-le és így egészen a magas E húrig (vagy ameddig tetszik).

Ennek a technikának a másik véglete lesz a sweep picking ha minden húron csak egyetlen hangunk van, úgy is nézhetjük, hogy ez átmenet a sweep és az alternate picking között.

Növesszetek sörhasat!