2010. augusztus 8., vasárnap

Fitnesz #4 - Le-Fel Pengetés Gyakorlatok


Hellóbelló!

Leírok néhány hasznos gyakorlatot, amivel a le-fel pengetés (alternate picking) technikát tudod tökélyre csiszolni (legalábbis valamit használ a dolog). Fontos megjegyeznem, hogy mindent szép lassan kell gyakorolni lehetőleg metronómra, vagy dobgépre (esetleg a rádióban játszott szám ütemére, de annak a sebességét nem tudod befolyásolni). Ha egy sebességen már bizonságosan játszol, akkor 5-10BPM-el feljebb tekerheted a tempót.

Az első pár gyakorlat egyetlen húrt használ, köztük is a legelső egy 16-odos ütemű lick:
Fontos, hogy megfelelő ujjrendet alkalmazz (7-es bund kisujj, 5-ös bund középsőujj, 4-es bund muatóujj). A második lick ugyanezen hangokat tartalmazza más sorrendben, illetve triolákat használ:
Annyit itt meg kell jegyeznem, hogy ha ugyanarra a metronóm klikkre játszod a 16-odos és a triolás gyakorlatokat, akkor a triolás mindenképp lassabb lesz. Ha ugyanazt a sebességet akarod elérni, akkor a 16-odosra állított metronóm sebességét szorozd be 4/3-al. Egyébként azért váltogatom a hangok hosszát, mert jobban követhető így a tempó.
Az utolsó egy húros gyakorlatnak megkavartam a használt három hangot még egy kicsit.
Ezzel az utolsóval elérkeztünk egy fontos lépéshez, a következő gyakorlattól több húrt be fogunk venni a lick-ekbe. Az első ilyen gyakorlat a húrváltásra fekteti a hangsúlyt. Le-Fel pengetéskor kétféleképpen érhet minket a húrváltás: belül, vagy kívül (inside / outside picking). A kettő közti különbség abban áll, hogy kívül pengetéskor megkerüljük az új húrt, ezzel nagyobb utat bejárva kezünkkel, belül pengetéskor viszont nem. Ha ez így nem lenne világos, akkor egy példa:
D húron pengetünk. Mielőtt a G húron kedenénk pengetni, az utolsó hangot a D-n felfelé pengettük, azaz a G-n lefelé fogunk kezdeni, ez a belül pengetés. Ha a D-n az utosó hangot lefelé pengettük meg akkor a G-n az első hangot felfelé kell, azaz a pengetővel megkerüljük a G húrt és alulról felfelé pengetünk. Ha a G-ről megyünk a D felé, akkor értelemszerűen fordulnak az elnevezések.
A két pengetési mód között nincs jó, vagy rossz módszer, mindkettőt tudni kell használni. Én a külső pengetést preferálom ha tudok választani, mert akkor kisebb az esély, hogy beleakadok a másik húrba váltáskor. De hangsúlyozom, mindkettőt kell használni.
Nos akkor tehát a várva várt negyedik gyakorlat:
Ha lefelé kezdünk pengetni, akkor a húrváltások mindig külső pengetésre adódnak, vagyis a G húron csücsülő hang mindig felfelé lesz megpengetve.

Na majd még folytatom, csak kicsi pihi!