2011. február 8., kedd

Pentatónia #6 - Lick Gyártás #2

Meleg a kaja!

Az előző fejezetben kifejtettem, hogyan kell megtalálni az összes boxot, illetve egy jelölésrendszert bevezettem. Ha ezt nem olvastad, akkor esetleg az itt leírtak nem lesznek világosak.

Ha boxon belül szeretnél magasról mélyre, vagy fordítva eljutni, közben jópár hangot lejátszva, de mégis érdekesen, akkor a következőt teheted. Veszel 2-3 szomszédos húrt, erre kitalálsz egy pár hangból álló licket és a húrcsoportot mozgatod lefelé, vagy felfelé. Ezt most mindenképpen egy példával megtámogatom, mert úgy talán érthetőbben körül tudom írni.
Tegyük fel szokásosan, hogy Am-ban vagyunk, és az egyszerűség kedvéért az 1. boxban. Legyen egy 3 húros csoportom és egy 4 hangból álló lickem. Ez nézzen ki úgy, hogy: 1N, 3T, 2N, 1T. A három magas húron kezdünk és onnan haladunk lefelé, tehát először eBG, majd BGD, majd GDA, vágül DAE húrhármasokat használjuk. Ekkor a kotta így néz ki:

Ezzel a megközelítéssel ugyanezt az ötletet egy másik boxban is felhasználhatjuk, pl. a 2. boxban:

No majd még jönnek ilyenek.

Pentatónia #5 - A teljes nyak bejárása

Itthon éheztetnek, szóval nektek panaszkodok!

Gondolom már nagyon unod, hogy ugyanazt az egy formát használod a pentaton szólózáshoz, és úgy érzed kimerítetted teljesen, amit a skála adhat neked. Azaz itt az ideje kilépni az 1. boxból. A pentaton skála 5 hangot tartalmaz magában, ezért 5 boxot fogunk létrehozni, minden hangról kezdve egyet.

Az összes hang a 12-es bundig Am-ban:

Az első dolog, hogy felfedezzük benne azt a formát amit ismerünk: a kép közepén található 1. box. Ha ez megvan akkor próbáljuk meg a 2. boxot lejátszani. A mély E húron a C hangról (8. bund) kezdődik és a magas E húron a D hangig (10. bund) tart. Ez a box a 7-es bundtól a 10-es bundig tart, azaz minden ujjadra jut egy bund (minden 7-esre eső hangot a mutató ujjal, 8-asra a középsővel, 9-esre a gyűrűssel és 10-esre esőt a kisujjal kell lefogni). Próbáljuk meg az ujjrendet betartani, mert csak akkor leszünk igazán gyorsak és hatékonyak.
A 3. box a mély E húr D hangjáról kezdődik. Ez egy kicsit beleront a tökéletes ujjrendünkbe, mert G húrról B húrra csúsztatni kell a kezünket. Ezeket a hangokat mutató kisujj párssal játsszuk, a többit mutató hüvelykkel.
A 4. és 5. boxal nincs probléma, ezért remélem a 2. box alapján ki tudjátok találni az ujjrendet hozzájuk.

Minden boxot érdemes egyenként kigyakorolni, hogy a kezünk hozzászokjon a mozgáshoz. Ha már egy boxot tudunk vizualizálni és lejátszani, akkor el lehet kezdeni improvizálgatni velük. Szerintem először érdemes a jól megszokott 1. boxból kiindulni és kilépkedni pár hang erejére a 2. vagy az 5. boxba, majd vissza. Ha ez kényelmesen megvan, akkor pedig már lehet bármit használni.

Ha esetleg nem A-ban, hanem valami más moll hangnemben szeretnél játszani, nincs más dolgod, mint lokalizálni az 1. boxot abban a hangnemben és a többi ahhoz képest relatívan elcsúszik.

Itt szeretném bevezetni, azt a gondolatot, hogy minden box úgy épül fel, hogy húronként 2 hangot tartalmaz. Ezeket szeretném elnevezni "N" és "T" nevekkel (N a nyak felőli hang és T a test felőli (hogy a balkezeseket se zavarjam össze)), így ha azt mondom, hogy ET, akkor a mély E húron bármely box test felőli hangját szeretném jelölni.

Kész a kaja, megyek eszek!