2010. július 3., szombat

Technika #1 - Le-Fel Pengetés

Lassan szárad a glettelés szóval írok még egyet!

Minden szóló édesanyja a le-fel pengetés, ez szerintem a legelső technika amit el kell sajátítani ahhoz, hogy szép jó és aranyos gitáros váljon belőled. Legfőbb képesség a jobb és bal kéz szinkronja a le-fel pengetés közben, különben hogyan leszel metál szólista, ha nem tudsz másodpercenként 10-20 hangot lejátszani. Aki ezen a területen keres referenciákat az youtube-on keressen rá Al Di Meola vagy Paul Gilbert munkásságára (most csak hasraütésből mondtam két embert).

Tehát le-fel pengetés (alternate picking) semmi mást nem takar, mint ami a nevében van, először lefelé pengetünk meg egy húr, majd felfelé, majd ismét lefelé, stb, stb ...
Első próbálkozásként válassz ki egy húrt tetszés szerint, ne fogj le semmit, és kezdj el szép lassan le-fel pengetni. A pengetés mozdulata csuklóból kell, hogy jöjjön, azaz se az alkarod, de az ujjaid nagyon ne mozduljanak. Ahogy ráérzel a dologra szép egyenletesen gyorsítsd a pengetésedet, majd csináld addig amíg úgy nem érzed, hogy leszakad a karod. Fincsi mi? Persze azért óvatosan, csak addig szarkáskodj amíg a farkadnak nem lesz ínhüvelygyulladása.

A nehézsége a dolognak nem ebben van, hanem abban, hogy ez a pengetés szinkronban legyen a másik kezeddel. Tehát amikor pengetsz már az a hang legyen lefogva, amit pontosan ott akarsz játszani.

Egyenlőre leírok egy rövid gyakorlatot, hogy ismerkedj ezzel a technikával, későbbiekben a fitnesz szekcióban sokkal több ennek tökéletesítésére irányuló gyakorlat lesz majd.

Tehát a gyakorlat (valószínűleg már találkoztatok ilyesmivel):

|-1-2-3-4-3-2-|-1-2-3-4-3-2-| ...

A tab 1 húrra vonatkozik (bármelyikre, de legjobb ha minden gyakorlod)
Ahol 1 van ott a mutató ujjaddal az első bundot játszd,
ahol 2 van ott a középsővel a 2. bundot,
ahol 3 van ott a gyűrűssel a 3. bundot és
ahol 4 van ott a kisujjaddal a 4. bundot.
Pengetés szempontjából pedig először le, utána fel.
Már itt megkérlek, hogy kezdd el használni a kisujjadat, bármennyire is gyenge, majd megerősödik.

Na ránézek a glettre, ha nem húzott még meg akkor írok egyet a fitnesznek is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése