2010. július 28., szerda

Zeneelmélet #4 - Akkordok

Tus vacsi fetrengés, kellemes estét nektek!

Az akkordokat, valahogy úgy lehetne definiálni, hogy több hang szólal meg egyszerre. Ha be van hangolva a gitárod és az összes húrt üresben megpengeted, az is egy akkord (asszem Em7add11 vagy valami hasonló) és ezzel a képességgel megtanultad a Beatles - Hard Day's Night első akkordját is.

Egy akkord a nevét az alaphangról kapja (kis közelítéssel ez az akkord legmélyebb hangja és ezt játsza a basszeros, de erre hamar rácáfolok), ez a nevében nagy betűvel van írva.
Most egyenlőre jussunk el a három hangos akkordokig, vagyis az egyszerű dúr és moll akkordokig, amiket nagyon jól lehet tábortűz mellett használni.

A dúr akkordok három hangból állnak. Az alaphangból, amiről az akkord a nevét kapja, az alaphanghoz képest egy nagytercből illetve az alaphanghoz képest egy kvintből. "Nadehát a tábortüzes akkordok, amiket megtanultam 5-6 húrt használnak, azaz 5-6 hangból állnak" mondhatná a kételkedő ember. Az az igazság, hogy ezek is csak 3 hangból állnak, viszont néhány hang meg van ismételve benne egy-két oktávval magasabban, hogy gazdagabb hangzása legyen.
Vegyük például a mindenki által ismert C dúr akkordot:

-0- <-- nagyterc (oktávval feljebb) - E
-1- <-- alaphang (oktávval feljebb) - C
-0- <-- kvint - G
-2- <-- nagyterc - E
-3- <-- alaphang - C
-x-

Naugye.

A dúr és moll akkordok között egyetlen különbség van, mégpedig az, hogy nem nagytercet használnak, mint a dúr akkordok, hanem kistercet. Gyorsan tekintsünk meg egy Am akkordot:

-0- <-- kvint (oktávval feljebb) (E)
-1- <-- kisterc (C)
-2- <-- alaphang (oktávval feljebb) (A)
-2- <-- kvint (E)
-0- <-- alaphang (A)
-x-

Szólógitárosoknak érdemes ezeknek az akkordoknak a struktúráját is megjegyezni, mert erre fog épülni a CAGED rendszer, ami mondhatjuk a gitárnyak GPS-e. (de erről majd később)

Most mozgasd meg az agyad és arra a 10-20 akkordra amit ismersz, számold ki ezeket. Ha esetleg nem ismersz ilyeneket, akkor mondjuk itt találsz párat.

Na részemről kipihenem a nap fáradalmait, de te gitározz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése