2010. július 28., szerda

Technika #2 - Hajlítások

Who'll stop the rain?

A hajlítás nem más a gitáron, mint lefogsz egy húrt és a bund mentén függőlegesen tolod lefogva, ezzel magasabb hangot ad ki a gitár. A magas húrokat felfelé tolja az ember, a mélyeket pedig lefelé húzza. Az egyszerű hajlításkor az egyik hangról egy magasabbra hajlítassz fel. Ebben a legnagyobb nehézség, hogy pontosan el kell találni azt a hangot amire hajlítassz, hogy jól hangozzon. Ennek a technikának Slash a nagy mestere, ő említette egyszer, hogy borzasztó sokat gyakorolt, hogy ezt elérje. Most pedig leírom a gyakorlatot, amivel ezt el lehet érni.

Először is kinéz az ember egy húrt és azon egy bundot. Példa kedvéért legyen ez nekem a G húr 12-es bundja. Ezután nézünk ki ugyanezen a húron pár hanggal lejjebb egy bundot, legyen nekem ez a 10-es bund. Először az ember megpengeti a 12-es bundot, megjegyzi a hangot amit ad, majd a 10-es bundon addig hajlítassz, amíg ugyanazt a hangot nem hallod. Ezzel beülsz a TV elé és addig gyakorlod amíg tökéletesnek nem érzed a dolgot. Esetleg fel is veheted magad, hogy visszahallgatáskor jobban tudsz figyelni. Ezt muszáj minden húron és minden bundon gyakorolni, mert ennek reflexszerűen, az izmaid emékezetéből kell fakadniuk. Másik módosítás a péjdához képest, hogy nem 2 bundot mész lejjebb, hanem 1-4-ig bármennyit, így akár 2 egész hangot is tudsz majd hajlítani ami David Gilmour (Pink Floyd) kedvenc szórakozása volt.

Ha lesz gitár a közelemben meg visszakapom végre a kamerámat, akkor majd kiegészítem a postot videóanyaggal, mert a hajlítás pontos menetét nem tudom leírni, azt meg kell mutatni. Addigis egy kis youtube: Clapton stílus és BB King stílus. A különbség a kettő között, hogy Clapton inkább az ujját használja, míg a BB féle pedig jobbára csuklóból dolgozik

Azért ne túl sok húrt szakítsatok el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése