2011. február 8., kedd

Pentatónia #5 - A teljes nyak bejárása

Itthon éheztetnek, szóval nektek panaszkodok!

Gondolom már nagyon unod, hogy ugyanazt az egy formát használod a pentaton szólózáshoz, és úgy érzed kimerítetted teljesen, amit a skála adhat neked. Azaz itt az ideje kilépni az 1. boxból. A pentaton skála 5 hangot tartalmaz magában, ezért 5 boxot fogunk létrehozni, minden hangról kezdve egyet.

Az összes hang a 12-es bundig Am-ban:

Az első dolog, hogy felfedezzük benne azt a formát amit ismerünk: a kép közepén található 1. box. Ha ez megvan akkor próbáljuk meg a 2. boxot lejátszani. A mély E húron a C hangról (8. bund) kezdődik és a magas E húron a D hangig (10. bund) tart. Ez a box a 7-es bundtól a 10-es bundig tart, azaz minden ujjadra jut egy bund (minden 7-esre eső hangot a mutató ujjal, 8-asra a középsővel, 9-esre a gyűrűssel és 10-esre esőt a kisujjal kell lefogni). Próbáljuk meg az ujjrendet betartani, mert csak akkor leszünk igazán gyorsak és hatékonyak.
A 3. box a mély E húr D hangjáról kezdődik. Ez egy kicsit beleront a tökéletes ujjrendünkbe, mert G húrról B húrra csúsztatni kell a kezünket. Ezeket a hangokat mutató kisujj párssal játsszuk, a többit mutató hüvelykkel.
A 4. és 5. boxal nincs probléma, ezért remélem a 2. box alapján ki tudjátok találni az ujjrendet hozzájuk.

Minden boxot érdemes egyenként kigyakorolni, hogy a kezünk hozzászokjon a mozgáshoz. Ha már egy boxot tudunk vizualizálni és lejátszani, akkor el lehet kezdeni improvizálgatni velük. Szerintem először érdemes a jól megszokott 1. boxból kiindulni és kilépkedni pár hang erejére a 2. vagy az 5. boxba, majd vissza. Ha ez kényelmesen megvan, akkor pedig már lehet bármit használni.

Ha esetleg nem A-ban, hanem valami más moll hangnemben szeretnél játszani, nincs más dolgod, mint lokalizálni az 1. boxot abban a hangnemben és a többi ahhoz képest relatívan elcsúszik.

Itt szeretném bevezetni, azt a gondolatot, hogy minden box úgy épül fel, hogy húronként 2 hangot tartalmaz. Ezeket szeretném elnevezni "N" és "T" nevekkel (N a nyak felőli hang és T a test felőli (hogy a balkezeseket se zavarjam össze)), így ha azt mondom, hogy ET, akkor a mély E húron bármely box test felőli hangját szeretném jelölni.

Kész a kaja, megyek eszek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése